O operatie de mastectomie este o interventie chirurgicala neplacuta a carei amintire ne-am dori sa o stergem cat mai curand posibil. In acest context, achizitia unei proteze mamare poate readuce echilibrul bustului si poate ajuta la o refacere fizica si mentala mai rapida.

De câte feluri sunt protezele post-mastectomie?

In functie de utilizare, protezele sunt de 2 feluri:
– proteze ingrijire imediata
– proteze post-mastectomie din silicon

Achiziția unei proteze mamare de ingrijire imediată

Imediat dupa operatie zona in care a fost facuta operatie este foarte sensibila, tesutul fiind in plin proces de refacere. Recomandarea Anita Care este ca din perioada imediat urmatoare operatiei si pana la 8 saptamani dupa, sa purtati o proteza de prima ingrijire.

O astfel de proteza compenseaza in primul rand vizual efectele operatiei, ajutand insa si creierul sa se adapteze ceva mai usor la noua situatie.
Dezavantajul acesteia este ca nu reuseste sa compenseze greutatea sanului sanatos. Astfel, la o purtare indelungata, cupa cu proteza se va ridica usor si va da nastere unui oarecare disconfort generat de nevoia de repozitionare a sutienului. Nu, proteza nu se misca din locul ei si nu exista riscul sa o pierdeti atata timp cat aveti un sutien post-mastectomie cu buzunare.

Proteza de prima ingrijire este umpluta cu un material usor (asemanator vatei medicinale), volumul putand fi controlat prin adaugarea (se livreaza cu un saculet cu material aditional) sau scoaterea materialului.

Va recomandam sa achizitionati si un sutien post-mastectomie, toate produsele avand buzunare interioare pentru proteza.
In functie de recomandarea medicului oncolog, daca este cazul de radioterapie, puteti purta un sutien special creat pentru acest tratament. Produs din bumbac sau microfibra, acesta va protejeaza pielea de radiatii si reduce considerabil riscul arsurilor in perioada sedintelor de radioterapie.
Repetam, purtarea in timpul sedintelor este la latitudinea medicului, insa in cazul in care accepta aceasta metoda de protectie, gasiti aici toate sutienele post-mastectomie recomandate pentru radioterapie.

Achiziția unei proteze mamare din silicon

La 6-8 saptamani dupa operatie, tesutul este refacut si puteti trece la purtarea unei proteze din silicon. Siliconul este un material optim pentru folosirea pe perioada indelungata.

Protezele mamare simetrice sunt recomandate in cazul in care nu s-a intervenit si la nivelul axilei. Acestea au, in functie de model, greutati diferite si detalii tehnice diverse (imita sanul natural, se preteaza la sport, inot – aici ne referim la inotul sustinut, nu la un simplu intrat in apa la mare etc). 

Orice model de proteza simetrica are si variantele asimetrice, potrivite in cazul unei interventii si la nivelul axilei (o extirpare a ganglionilor). Tesutul extirpat de sub axila poate fi si el compensat purtand o proteza asimetrica stanga sau dreapta

In cazul unei interventii de acest gen, intrebati medicul daca este cazul sa purtati si o manusa sau o maneca de compresie. Acestea reduc si chiar elimina riscul de umflare a mainii dupa extirparea ganglionilor.

Dupa achizitia unei proteze post-mastectomie, un membru al echipei noastre va lua legatura cu dvs pentru a va furniza toate detaliile de care aveti nevoie si a va recomanda cea mai potrivita proteza, in functie de stadiul operatiei. Ideal ar fi sa va masurati inainte de fiecare comanda, gasiti aici un ghid de masurare corecta.
Sfaturi privind achizitia unei proteze post-mastectomie gasiti si pe pagina de produs, la sectiunile “Livrare si plata” sau “Ghid marimi”, insa ne puteti contacta si inainte de plasarea comenzii pentru a va ajuta in alegerea dvs.